Please enable JavaScript.
Coggle requires JavaScript to display documents.
T2 : BAB 2 NUTRISI (2.3 SISTEM PENCERNAAN MANUSIA (Bahagian Sistem…
T2 : BAB 2 NUTRISI
-
2.2 KEPENTINGAN GIZI SEIMBANG
- gizi seimbang mengandungi semua nutrien dalam jumlah yang betul untuk memenuhi keperluan harian badan.
- kepentingan gizi seimbang:
membekalkan jumlah tenaga yang diperlukan seseorang
mebekalkan bahan-bahan untuk pertumbuhan badan
mebekalkan nutrien untuk mengekalkan kesihatan yang baik
- kekurangan nutrien yang tertentu untuk tempoh yang lama boleh membawa kepada malnutrisi
- nutrisi yang berlebihan juga boleh menyebabkan masalah kesihatan seperti sakit jantung, diabetes dan darah tinggi
FAKTOR YANG MEMPENGARUHI GIZI SEIMBANG
- umur > kanak-kanak dan remaja memerlukan lebih tenaga kerana pertumbuhan memerlukan tenaga yang banyak dan kadar metabolisma yang tinggi
- jantina > lelaki memerlukan lebih tenaga berbanding perempuan kerana saiz dan berat yang lebih besar dan lebih aktif
- saiz badan > orang yang berbadan besar memerlukan lebih tenaga untuk aktiviti-aktiviti mereka daripada orang yang berbadan kecil
- pekerjaan > seorang pekerja yang aktif menggunakan lebih banyak tenaga daripada seseorang pekerja yang bekerja secara duduk
- iklim > seseorang yang tinggal di negara sejuk memerlukan tenaga yang lebih banyak kerana kehilangan haba
- keadaan kesihatan > pesakit memerluakan tenaga yang lebih banyak untuk melawan penyakit
NILAI KALORI MAKANAN
- tenaga yang terkandung dalam makanan ditentukan dalam kalori atau joule
1 kalori = 4,2 joule(J)
- satu kalori merupakan jumlah haba yang diperlukan untuk menaikkan suhu satu gram air sebanyak 1 darjah selsius di bawak tekanan atmosfera yang normal
- purata nilai kalori bagi lemak, protein dan kabohidrat
lemak = 38.5 kJ per gram
protein = 22.2 kJ per gram
kabohidrat = 17.2 kJ per gram
- gizi seimbang untuk seseorang dewasa dalam sehari mestilah boleh membekalkan jumlah tenaga yang diperlukan
-
2.1 KEPENTINGAN MAKANAN
- memperbaiki dan memperbaharu tisu yang rosak
- menghangatkan badan
- membina sel-sel baru
- membekalkan tenaga
- pembesaran
- membina tubuh badan sihat
KELAS MAKANAN
- KARBOHIDRAT
- PROTEIN
- LEMAK
- VITAMIN
- GARAM MINERAL
- AIR
- PELAWAS
KARBOHIDRAT
:PEN: terdiri daripada 4 gabungan unsur
- kanji
- selolusa
- glikogen
- gula
gula ringkas : glukosa, fruktosa, gulatosa
gula kompleks : luktosa, maltosa, sukrosa
JENIS MAKANAN
- nasi, roti, ubi kentang, pisang, ubi kayu
KEPENTINGAN KABOHIDRAT
- membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalani segala aktiviti fizikal
- sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakan
- membantu mengekalkan suhu badan melalui pengoksidaan kaborhidrat dalam proses respirasi
KESAN KEKURANGAN
- tubuh badan menjadi lemah
- kurang tenaga
- pertumbuhan tubuh badan terbantut
PROTEIN
- unit asas ialah asid amino. Terdiri daripada gabungan unsurn karbon, fasforus, hodrogen, sulfur, oksigen dan nitrogen.
JENIS MAKANAN
- ikan, daging, telur, susu, sayur-sayuran, soya
KEPENTINGAN PROTIEN
- membaiki tisu badan yang rosak dan membina sel baru untuk pertumbuhan
- membekalkan tenaga apabila diperlukan
- pembentukkan tulang serta otot
- penghasilan bahan kimia seperti enzim dan hormon
KESAN KEKURANGAN
- pertumbuhan terbantut
- penyakit kwasyiorkor
LEMAK
- terbentuk daripada gliserol dan asid lemak terdiri daripada gabungan unsur karbon, hidrogen dan oksigen
JENIS LEMAK
- lemak haiwan > mentega, minyak sapi, krim, keju, kuning telur, susu
- lemak tumbuhan > majerin, minyak kacang tanah, minyak kelapa sawit, minyak zaitun
KEPENTINGAN LEMAK
- membekalkan tenaga kepada tubuh badan
- lapisan lemak bawah kulit berfungsi sebagai penebat haba
- boleh melembutkan vitamin A, D, E dan K
- dapat melindungi organ badan seperti jantung dan ginjal
KESAN KEKURANGAN
- tidak dapat memanaskan badan
- tiada otot untuk melindungi organ
vitamin
- bahan organik yang diperlukan dalam kuantiti yang sedikit sahaja
- contoh vitamin:
VITAMIN A
- jenis makanan > susu, telur, minyak hati ikan, lobak merah
- kepentingan > memeberi penglihatan yang baik pada waktu malam dan memelihara kesihatan kulit
- kesan kekurangan > rabun malam dan kulita kering dan bersisik
VITAMIN B
- jenis makanan > hati, kacang, susu, telur, bijirin, yis, sayur-sayuran
- kepentingan > mengawal pembebasan tenaga dan memelihara fungsi sistem saraf
- kesan kekurangan > penyakit beri-beri (kerosakan sistem saraf dan lumpah)
VITAMIN C
- jenis makanan > buah-buahan, tomato, betik, jambu, sayur-sayuran
- kepentingan > memelihara kesihatan gusi, gigi dan kulit
- kesan kekurangan > penyakit skurvi (gusi mudah berdarah)
VITAMIN D
- jenis makananj > ikan, telur, susu, hati
- kepentingan > membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat
- kesan kekurangan > penyakit riket ( tulang lemah dan melengkung)
VITAMIN E
- jenis makanan > kacang, kuning telur, gandum, minyak sayuran
- kepentingan > memelihara fungsi sistem pembiakan
- kesan kekurangan > kemandulan
VITAMIN K
- jenis makanan > sayuran hijau, hati, kuning telur
- kepentingan > diperlukan untuk pembekuan darah
- kesan kekurangan > pembekuan darah yang lambat
GARAM MINERAL
- Mineral ialah bahan bukan organik atau unsur-unsur mineral. Mineral tidak membekalkan tenaga kepada badan. Mineral hadir dalam makanan kita. Mineral berasal daripada tanah. Badan memerlukan unsur-unsur mineral ini dalam kuantiti yang sangat kecil untuk mengekalkan kesihatan yang baik.
KALSIUM
- jenis makan > susu, telur, sayuran hijau, keju
- kepentingan > pembentukan tulang dan gigi yang kuat dan pembekuan darah
- kesan kekurangan > penyakit riket, tulang dan gigi rapuh dan pembekuan darah menjadi lambat
BESI
- jenis makanan > hati, daging, telu, sayur-sayuran
- kepentingan > pembinaan hemoglobin dalam sel darah merah untuk pengangkutan oksigen
- kesan kekurangan > penyakit anemia
IODIN
- jenis makan > makanan laut, sayur-sayuran, garam beriodin, rumpai laut
- kepentingan > penghasilan hormon untuk mengelakkan penyakit goiter
- kesan kekurangan > penyakit goiter (beguk)
NATRIUM
- jenis makanan > garam ( natrium klorida)
- kepentingan > memelihara keseimbangan bendalir
- kesan kekurangan > kekejangan otot
FOSFURUS
- jenis makanan > daging, susu, ikan, telur, kacang
- kepentingan > pembentukkan tulang dan gigi yang kuat
- kesa kekurangan > penyakit keries gigi
FLOURIN
- jenis makanan > air minuman, ikan, sayur-sayuran
- kepentingan > pembentukan tulang dan gigi yang kuat
- kesan kekurangan > penyakit keries gigi
KALIUM
- jenis makanan > daging, ikan, bijirin
- kepentingan > memelihara fungsi sistem saraf
- kesan kekurangan > kelesuan dan kekurangan otot
PELAWAS
- bahan bergentian (selulosa) yang tidak dapat dicernakan dalam sistem pencernaan
- jenis makanan > sayur-sayuran dan buah-buahan
- kepentingan > membantu pergerakan bahan makanan di sepanjang salur pencernaan
- kesan kepentingan > dembelit dan kesukaran membuang air besar
AIR
- 70% daripada badan kita terdiri daripada air
- air merupakan bahagian gizi yang sangat penting kerana:
- air mengangkut makanan yang tercena ke sel-sel badan
- air membawa keluar sisa buangan seperti urea dan karbon dioksida ke oragan perkumuhan
- air mengekalkan kesegaran dalam sel-sel
- air tidak membekalkan nutrien kepada badan
- air yang berlebihan dalam badan disingkirkan melalui peluh, pembuangan urin, penyahtinjaan dan pernafasan
2.4 penyerapan makanan tercena
- makanan tercena diserap vilus, unjuran kecil meliputi permukaan dalam usus kecil.
- proses penyerapan makanan tercena ke dalam salur darah berlaku melalui proses resapan
- kemuadian, nutrien yang diserap dihantar ke hati dan diikuti jantung
2.6 AMALAN MAKANAN YANG SIHAT
- ambil pelbagai jenis makanan mengikut piramid makanan
- makanan mesti dimakan secara sederhana dan seimbang dengan aktiviti fizikal
- makan makanan berkhasiat
- makanan perlu dikunyahkan dengan betul untuk mengelakkan ketidakhadaman